Diverge 2021

Försöker sammanfatta mina tankar inför och efter jag fick min Diverge byggd, det blev lite långt…

Ramen

Jag sålde min Crux förra hösten efter att ha ruttnat på CX, mitt i allt. Tanken var att köpa en ny CX inför komma de säsong för att ha en grusvägsracer och CX-hoj. Sen började ryktet om en ny Diverge gå, så då tänkte jag att jag gör en Johan. Skaffar en Diverge för grus som även funkar hyfsat för den CX jag känner för.

Den nya Diverge släpps och jag börjar snacka med David på SCS om vad som går att hitta. Specialized verkade släppa 52 och 54, de 58 som jag behöver dröjer till hösten. Tappade lite sugen och hängde läpp tills David messade att han hittat en lös S-worksram till mig. Inte riktigt vad jag tänkt mig, hade kikat på Comp eller Expert för att sen uppgradera hjulen. Detta blev ju mycket roligare!

Ramen i sig är rätt dämpad, en helt annan känsla än min Venge, den har nog mer gemensamt med en Epic HT vilket lurade mig i tänket kring cockpit. Sadelstolpen Terra som kom med ger mycket bra dämpning och Future Shock 2.0 med justerbar dämpning i fronten funkar över förväntan!

SWAT-luckan är ju också så skönt! Det går igen från min Stumpjumper. Har klämt ner:

  • Pump
  • Slang
  • Tubeless-lagning
  • Patron och munstycke
  • Däckavtagare

Sen ska jag fylla på med kedjelås och multiverktyg. Sen slipper jag i princip allt utom telefonen och fikat i ryggfickan.

Cockpit

När jag köpte ramen så var jag övertygad om att Divergen skulle vara lik min Venge i geometrin. Detta gjorde att jag inte kunde få ihop hur en 30 mm kortare och 53 mm högre front skulle funka ihop med mina 140 mm drop från sadel till styre på Vengen.

Jag monterade en -24* 110 mm för att komma i närheten av vad jag hade på Vengen, vilket kändes helt ok! Sen snackade jag lite med Jonas och kollade runt på nätet, Specialized specar sina kompletta cyklar med MTB-inspirerade styrstammar vilket gjorde att jag fick tänka om. En -17* stam på 90 mm var ju en bra medelväg, med 71* styvinkel, skulle även en -17* stam få en positiv vinkel!

Efter ett par turer, så verkar det blivit riktigt bra med en Zipp -17* 90 mm styrstam tillsammans med det Easton EC70 AX gravelstyre som suttit på min Surly. Eller nästan i alla fall, mitt var några år gammalt och var inte di2-kompatibelt så Johan fick överta mitt så fick jag köpa ett som var anpassat till den nya boxen för GRX Di2.

Hjul

De hjulen som sitter på nu, Bontrager Aeolus Pro 3V, köpte jag lite på impuls begagnade med planen att köpa en billigare komplett cykel och byta delar. När sedan alla 58:or såg ut som att de skulle bli tillgängliga under hösten / senhösten och David ramlade över S-worksramen så passade de ju rätt bra ändå. Lite tunga men stabila för en bastant cyklist som jag. Innerbredden på 25 mm, V:et i volym, gör att däcken blåser upp rätt bra. Det gör att de tål ett lite lägre tryck.

Jag började med ett par WTB Riddler i 45×700 som jag hade hemma. De var väldigt tunna och fina men höll inte luften och kändes väldigt sköra. Så jag hängde på ett par Gravelking SK 43×700 som passar cyklingen här uppe i Roslagen, som är rätt stökig med lite stig och grova timmervägar. I Stockholm byter jag kanske till slicks eller semislicks som Gravelking SS.

Drivlina

Som jag våndades över valet av drivlina. Ända sedan SRAM släppte sin Etap AXS så ville jag ha en sån grupp på en cykel på något sätt.

MEN det sansade skulle vara en GRX Di2-grupp, av flera skäl:

  • Mer sansad utväxling för GRX Di2, alternativet 10-42 saknas i SRAM:s uppställning för 12-delat, antingen så är det 36t eller 50t bak som gäller. Känns jättekonstigt att vara hänvisad till två ytterligheter av de som säljer 1x.
  • GRX Di2 passar förhoppningsvis mina CX-hjul där jag har vanlig kassett. Att sätta mig och byta kassett och body på de hjulen också till HDR känns som en riktig tråkig utgift.
  • Med GRX Di2 så kan jag dela hjul med Vengen om jag vill. Har ett par HED-hjul i aluminium med 28 mm tubeless-däck för höst och vår. Vill jag ha lättrullat kan jag hänga på de hjulen på Diverge som alternativ till de mer mönstrade Gravelking.

Så vad blev det? Det blev GRX Di2 till slut, är väldigt nöjd och gruppen går som en klocka. Samma goda och bekanta känsla som på min Venge. De hyllade handtagen är också väldigt trevliga, funkar bra när det blir lite stökigt!

Vevparti fick min Surly donera, den hade fått ta över en Quarq wattmätare från när jag sålde min Tarmac och sen min Crux som nu lever vidare på Diverge. Det går väl inte att grusa utan?

Sammanfattningsvis

Efter några rundor är jag jättenöjd med Divergen, längtar efter några längre rundor för att samla fler intryck. Den är pigg när man trycker till på grusvägar och på asfalten när jag skulle hämta bilen trampade jag ur utväxlingen trots mönstrade däck.

Stort tack till David, Jonas, Patrik och alla andra på Specialized Concept Store som fixade fram ram och byggde snyggt och snabbt!

Ett svar till “Diverge 2021”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: