Nygammalt

Ibland tycker jag det är roligt att återbesöka gamla godingar, eller gamla hatkärlekar kanske jag ska säga.

Till exempel, inför en Spanien-vecka så körde jag 8×9/1 på 90 % av FTP, alltså åtta niominutersintervaller med en minuts vila mellan, på sweetspot. Sweetspot brukar räknas mellan 88-93% av FTP, alltså lite under tröskel. Tanken med sweetspot är rätt lockande, man ska köra så hårt att man får mycket eller många av de anpassningarna som träning på tröskel ger, fast man slipper bli så sliten att man behöver vila för mycket.

Jag har läst någonstans att man ska köra sweetspot så lugnt att man kan träna igen nästa dag, utan begränsningar. Nu hade jag inte nästan två timmar att lägga på ett pass, så jag kortade ner passet med nior på sweetspot till fem intervaller och körde på lördagen. Tanken var att orka köra Tour de Zwifts sjunde etapp på söndagen. Jag gillar verkligen sweetspot, man blir skönt trött utan att känna sig sliten, så allt gott så här långt.

Passet med sweetspot går att ladda ner som zwo-fil här.

På söndagen skulle jag då köra det grusrejs som var TdZ etapp sju, hade skaffat en Specialized Epic för tillfället då det sägs att MTB är snabbast på GRAVEL i Watopia. Det sägs så på internet, så det måste vara sant.

Efter lite fram och tillbaka så tänkte jag hoja kl 15, 14.55 insåg jag att det bara var fem minuter kvar så det var ju helt uteslutet att hinna… Så det blev till att gräva fram ett annat favoritpass, eller hatkärlek får man väl säga. Nämligen 3x(15×30/15) @130% FTP, alltså tre set med femton intervaller där det är 30s arbete med 15 s vila. Detta passet brukar jag försöka mig på då och då, när jag gör det så brukar jag inse att detta är ett sånt pass som kommer ganska långt fram i träningen. Jag behöver vara rätt vältränad för att orka, om det låter vettigt…

Till slut, blev det två set av tre 30/15 på 130 % FTP. Benen var riktig grillade när jag kört klart andra settet så det i kombination med tidsnöd blev det lite för enkelt att avbryta i förtid. Revansch lite längre fram tänker jag!

Passet med 30/15 går att ladda ner här.

Ett svar till “Nygammalt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: