Kanske ger XERT lite verkan?

Har använt XERT några veckor, för att testa om det kan skrämma lite fart på gubbkroppen.

Fokus har varit 20 november, när H40-starten går på SM i cykelcross, på den sandiga banan utanför Västerås.

När vi var i stugan var vädret antingen skit eller så var det något annat som kom mellan så jag fick kört det som gick.

Hur funkar det då?

Man skapar ett konto, kopplar upp sig mot Garmin Connect eller Strava. Sen bestämmer man sig för tre saker:

 1. När man har ett mål, som SM i mitt fall
 2. Vilken typ av cyklist man är eller vill vara
 3. Hur mycket tid man har per vecka för cykling

Sen föreslår den pass varje dag, baserat på form, tidigare pass och hur nära målet man är

Jag överskattade mängden tid jag skulle ha till cykling, trodde jag skulle börja pendla mer till jobbet igen efter jobbet och kom efter i planeringen.

När man kommer efter så föreslår XERT längre och hårdare pass, för att man ska komma ikapp. Komma ikapp nu. Fick förslag på tre timmar sweetspot för att ta igen.

Min lösning var att köra hårt ena dagen, snurra benen dagen efter och hårt tredje dagen. Då kom jag ikapp till slut.

Vad tycker jag?

Över lag tycker jag det funkar bra, så länge man är ärlig med vilken tid man har per vecka till cykling.

Sen är det bra för den räknar om varje dag så byter du ett pass mot utecykling så räknar den in det. Så det är inget statiskt träningsprogram.

Något som också är aptitligt, är att det är flexibelt, för en småbarnsförälder som jag. Man kan köra vilka dagar i veckan man vill och byta varje vecka om man behöver.

Det finns appar till både telefonen och till Garmin. Jag har bara testat den för Garmin ute och det var rent skräp.

Resten av intervallerna har jag kört på Zwift, eftersom man kan exportera .zwo-filer. Nu önskar bara jag att jag kunde få in filerna som workouts i min Garmin likt Trainingpeaks gör.

I onsdags körde jag Peloton och jag har varit i så dålig form så jag orkar ingenting, nu med några veckor struktur så tyckte jag att jag kunde köra på lite mer. Så det ger kanske lite verkan?

Nu ska jag köra de sista veckorna med XERT inför SM, sen blir det nog lite vila fram till jul.

Vad använder du för att strukturera din träning?

4 svar till “Kanske ger XERT lite verkan?”

 1. Hej, jag har använt Xert flera år. Jag tycker det fungerar mycket bra eftersom den är dynamisk som du skriver. Eftersom den tar hänsyn till din träningsnivå och mål.
  Appen till garmin fungerar nog inte ute däremot är den bra med smarttrainern inomhus. Garmin styr trainer och du kan följa passet på valfri skärm visa webben.

  Gilla

  1. Tack! Jag misstänkte att det var så med appen, men de skrev på sin sida att den gick att köra ute parad med wattmätare etc. Testade och det var inte optimalt så att säga…

   Gilla

 2. Kul att läsa vad du tycker om Xert Magnus!
  Jag har själv använt Xert ett par år, i huvudsak för att hålla koll på form och träning och periodvis för att få in mer strukturerad träning inför mer konkreta mål då de dykt upp.
  Delar dina erfarenheter av platformen och tycker den är värd sin kostnad förutsatt att man tar sig över den ganska rejäla tröskel det kan innebära att sätta sig in terminologin och alla begrepp som används. Flexibiliteten är som du är inne en stor ”USP” i kombination med en ibland kuslig precision när det kommer till att räkna fram en profil av ens kapacitet som sen kan nyttjas för både träning och tävling.

  /Emil

  PS: Jag tror du rekommenderades ett pass med fokus på din ”tretimmarskapacitet”, inte nödvändigtvis tre timmars träning.

  Gilla

  1. Tack! Jag håller fortfarande på att lära mig hur det funkar, det bästa är att man till stor del kan köra och få reda på vad man ska göra dagen efter, vila, mer av samma eller hårdare kanske?

   PS Nja, kommer man rejält efter så får man rekommendationer på riktigt långa pass typ 120 min sweetspot och liknande för att ”komma ikapp” vilket gjort att jag fått sätta upp en timme per dag under två – tre dagar istället för att ta igen det jag missat när nålen börjar gå för långt åt vänster.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: