Mina måsten på vägen

Läste på Happyride.se om pryltips för nybörjare, jag har hojat landsväg nästan lika länge som jag hojat MTB och har därmed samlat på mig grejer jag gillar att använda. Så jag gjorde min lista med måsten.

1. På huvudet

Jag har en Specialized Evade II med Angi för aero landsvägsåka. Glasögon kanske man inte måste ha, tänker du, jag tänker att insekter och vinden inte är så skön i ögonen så jag har oftast ett par Oakley på näsan. Transition-linser, alltså fotokromatiska för de mörka nio månaderna på året i Sverige och sen Prizm Road för de ljusa månaderna. Sen kommer Angi, en sensor på hjälmen som pingar dina utvalda kontakter om du skulle gå i backen. Superbra för mig eftersom jag cyklar ensam när vi är på landet. Så vet jag att frun kan ringa 112 eller komma och hämta mig, om något skulle hända.

2. På överkroppen

Skön kort eller långärmad tröja som tar grenar eller en snabb och sval tröja med ryggfickor om jag ska trycka på lite mer. Funktionellt ska det vara! Sen får jag ju säga att vindvästen är världens bästa plagg, ett måste! Eftersom jag är varm av mig så blir vindjackor eller de flesta jackorna som att ha en plastpåse på mig, så västen ger lagom skydd ensam eller tillsammans med ett par armvärmare. Fick även tips om Raphas regnväst som ett bra komplement till ett par armvärmare.

3. På benen

Sköna byxor är ett måste, va förklarliga skäl så använder jag gärna Specialized Pro SL-bibs som är jättesköna. En annan favorit är Raphas Core-bibs, en riktig doldis, de är så bra att man inte behöver köpa de dyra Pro-bibsen från Rapha. Ofta benvärmare, inte alltför ofta knävärmare, tror jag är rätt dålig på att använda dom.

4. Punktering och allmänt fix

Slang, verktyg och kolsyrepatron har jag alltid i en sadelväska eller en Keg. Hojar jag bra ett par timmar så brukar jag klara mig med en flaska, annars åker sadelväskan på med grejerna. Med åker alltid ett litet multiverktyg så att jag kan göra någon justering eller spänna något som skramlat upp. När vi hojade Ahrenbergskogen så skramlade mina flaskställ loss, då var det skönt att ha med något att dra fast dom med.

5. Luft!

Pump och patron så jag enkelt kan laga punka eller justera trycket i skogen. Utöver kolsyrepatron så försöker jag alltid att ha en pump i ryggfickan, man vet ju aldrig.

6. Säkerhet framför allt

Jag har en Garmin Varia-radar på cykeln bak när jag cyklar LVG, det känns extremt tryggt att få en varning om när det kommer bilar! Så slipper man ha ögon i nacken hela tiden. Den, i kombinationen med en Angi gör att det känns hyffsat tryggt att hoja på landsväg.

Egentligen är det ju sjukt att det ska behövas? Men det verkar som att folk är helt dumma i huvudet bakom ratten.

9. Vatten och energi

Det gäller ju att orka, på längre turer så här jag ofta några bars och en banan med ut. Ska det köras hårt blir det nog även sportdryck i flaskan. Någon sa Eat on the bike, not off the bike, det försöker jag att tänka på, för att inte behöva tömma kylen när jag kommer hem.

Vilka är dina måsten för landsvägscykling?

Ett svar till “Mina måsten på vägen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: