BG-fit mot Retül

För 5-6 år sedan gjorde jag min första bikefit, sen gjorde jag en till efter tre år eller så. Patrik på Specialized Concept Store hade gått kurs i Retül och det var dags att hämta ut min Venge så varför inte en tredje för att se om något hade hänt sedan sist?

När jag gjorde min första bikefit, en Body Geometry Fit på SCS 2012, så hade jag ingen aning om hur jag skulle sitta. Det visade sig nästan direkt, att jag inte hade någon koll då heller. Jag satt tydligen nästan på ramen och rätt långt fram. Inte konstigt att jag var så trött uppför Alpe d’Huez (110 kg på vågen hjälpte nog inte så mycket heller…).

Mitt resonemang för att göra en bikefit, oavsett metod, var att om jag ändå skulle lägga massa pengar på en cykel så kunde jag ju ändå lägga en liten slant på att sitta bra för att dels minimera risken för överbelastningsskador och för att få bästa möjliga kraftöverföring.

Nå! BG-Fit eller Body Geometry Fit som Specialized använde sig av tidigare höjde mig rejält på sadeln och satte mig väldigt långt bak. Sen åkte styret ner, hade tidigare bara ett litet drop till styret men efter BG-fit så hade jag typ 12-13 cm!

Det konstiga var, med BG-fiten så satt jag faktiskt väldigt bra! Dropet kändes inte konstigt eller framåtlutat och jag fick bra kraftöverföring. Det enda som egentligen hände var att jag under några veckor fick en känning bakom knät när belastningen flyttade sig från framsidan till baksidan på låret.

Efter ett par-tre år så gjorde Patrik om övningen och vi gjorde några små justeringar, inget stort faktiskt. Jag var mer inkörd på sittställningen och det kändes över lag bra. Det största vi gjorde var att byta från 143 mm Toupé-sadel till 155 mm Romin för att få mer stöd och för att det passade min baksida bättre.

Så, nu när Specialized övergått till Retül så var jag rätt intresserad av hur det skulle funka och om resultatet skulle bli ungefär detsamma. För det första är ju Retül-tekniken rätt cool med sensorer på kroppen, en fullt inställbar cykel som går att skruva i de flesta dimensioner för att hitta helt rätt. Vi utgick från min tidigare BG-fit och började analysera efter att Patrik matat in allt via någon manick i datorn. Den mäter allt, knän, anklar, höfter och till och med överkroppens vinkel, lajv liksom.

Virtual Reality liksom, SAJBER!

Patrik skruvade lite, vi snackade lite och sen så testade vi lite, för att hitta rätt. Skillnaden var rätt liten på pappret, men ändå rätt stor på slutet. Från att ha suttit långt bak satt jag nu typ 2 cm längre fram fast på samma höjd och droppet ökade med 1 cm.

Sen har de en fräck mojäng som mäter avståndet mellan sittbenen, även där får man se lajv hur brett det är. Rekommendationen blev att gå tillbaka till 143 mm Powersadel, inte helt överraskande eftersom jag var mellan de båda storlekarna tidigare.

Sprang hem med cykeln för att prova den nya inställningen (cykeln) lajv i Zwift!

Det ökade droppet har ju att göra med att om jag kommer längre fram och sitter på samma höjd så är överkroppen högre än styret, så det var nog inget stort. Största skillnaden var ju i att komma fram så pass, det känner jag i benen när jag kör Zwift eller intervaller hemma. Får mjölksyra på ett sätt jag inte fått tidigare längre ner på låren, så jag får ge det ett tag för att köra in mig på de nya måtten.

Nu får jag hem och mäta in pendlaren, Epicen och Cruxen till de nya måtten för utan hjälp med inställningarna. Utan hjälp från ett proffs, så hade jag fortfarande suttit lågt och långt fram med styret i himlen, eller skruvat bort mig helt i försöken att hitta fram till bra inställningar. Stort tack Patrik!

Hur är dina erfarenheter från att få cykeln inställd efter dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: