Hur gör jag?

Varning för mycket text

När vi samlades några och tittade på CX VM så kom det så klart upp hur vi tränar, någon körde Zwift, någon hade schema med coach, någon nämnde TrainerRoad, etc. Sen fick jag ett PM från Christer angående åttor och sen gled vi över på verktyg och appar och träningsplanering. Han kikade på Golden Cheetah och jag har fastnat för Training Peaks (Ivars fel egentligen).

Kom på att det ju är ett utmärkt sätt att nörda ner på mitt favoritämne, excelcykling! Så här kommer ett inlägg med hur jag gör med min planering på kort och lång sikt. Har jag varnat dig? Jag har varnat dig va?

Så, så här gör jag typ…  Jag har använt Training Peaks ungefär ett år, efter jag haft hjälp av Micke Flockhart året före. Sen läser jag, googlar, frågar såna som vet, hade mycket god hjälp av Fredrich nu under CX-säsongen så det blir lite av ett amatörmässigt hopkok av allt.

Baserat på detta bestämde jag mig för att basera min träning på TSS som jag inte kommer att ge mig in på att förklara, jag ser det som träningsbelastning som leder till ökad form och baksidan är att jag blir mer sliten ju mer jag tränar. Baserat på detta sätter jag ett TSS-mål i min årsplan, definierar mina mål i planen och trycker på Spara.

Sen funderar jag övergripande på vad som ska ske när, alltså den övergripande periodiseringen på året inför mina tänkta mål. Training Peaks ger lite ledning om vad jag borde träna och exempelvis Friels Training Bible ger tips om vilka pass som hör hemma i vilken fas.

Capture.PNG

Årsplanens TSS-snitt levererar hur mycket jag ska träna varje vecka, alltså vilken mängd belastning jag ska planera in varje vecka. Sen har jag en uppsättning standardpass, hittar jag ett nytt skojigt pass så lägger jag in detta i biblioteket så kan jag plocka in det i kalendern när det behövs.

Capture.PNG

I TP har dom infört en funktion så att jag kan bygga passet där och få reda på ungefär vilken TSS det kommer att generera, jag ligger faktiskt rätt nära, när väl passet är kört.

Planen just nu är formulerad på nivån, Sweetspot och tröskel februari ut, sen lite mer VO2max i mars. Oerhört vetenskapligt. Sen får jag komma på vad jag ska göra resten av året när det börjar bli dags. Det gör oavsett att jag kan plocka in rätt sorts pass från biblioteket och bygga varje vecka.

Capture.PNG

Sen pusslar jag ihop veckorna med olika innehåll, för att gå i mål med varje veckas TSS. Detta resulterar ju i massa tjusiga data, som typ min akuta belastning, belastningen på lång sikt och min övergripande form. Allt går så klart att få i ett fräsigt diagram!

Capture.PNG

Överlag tycker jag att det funkar bra. Det är ju fortfarande inget självspelande piano utan det är ju rätt mycket av ett hantverk som Micke skriver om på Happyride. Hur mycket är tillräcklig, vad är för mycket och vad ska jag träna när? Efter ett par år känner jag mig fortfarande som en nybörjare och får ofta testa vad som funkar bäst för mig. Har man någon som håller en i handen så blir det ju mer rätt oftare. 😉

På det stora hela är all excelcykling så klart mest en snuttefilt, men också ett sätt för mig att på lekmannanivå förstå och styra min träning.

Sen gäller det ju förstås att känna efter, är det roligt? Cykla på! Känns det som det kvittar eller att det inte är något roligt? Ställ cykeln och fika, ligg i soffan, eller jogga en sväng? Jag passar på att träna nu när jag tycker det är roligt, blir det inte roligt kanske jag får blogga om Minecraft, RC-bilar eller crossfit istället.

2016-07-17 11.27.03.jpg

Intervaller och träning kan ju betyda antingen unken källarluft och monark eller gött brygghäng. Det gäller liksom bara att ha rätt bild på näthinnan!

Hur gör du?

3 svar till “Hur gör jag?”

  1. Intressant! Försökte mig att använda det här för något år sedan men kom inte så långt. Det var för krångligt att förstå.
    Jag gör lite hipp som happ, har tyvärr ingen större träningsplan mer än att se till att jag verkligen tränar lugnt när jag ska och låter de tuffa passen vara just tuffa. Nu mestadels uppbyggnadsträning och inte så mkt intervaller. Det som ställer till det lite är att jag vill vara i bra skidform på vintern och samtidigt riktigt bra cykelform på sommaren. I den bästa av världar skulle jag ha någon som sa vad jag skulle göra 😉

    Gillad av 1 person

    1. Ja, det hjälper med lite struktur, främst för mig som behöver den där sparken i baken! Plus att jag insåg att det blev väldigt mycket mellanmjölkspass, som inte gav så mycket samtidigt som man blev rätt sliten. Sen liknar nog dina utmaningar mina, jag har en vår- och sommarsäsong med landsvägs- och MTB-cykling samtidigt som jag brukar cykla cyclocross på hösten så säsongerna går nästan i varandra. Inte helt lätt att veta hur man ska periodisera över året för att få lite lättnad mellan säsongerna.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: