Fulhjul versus finhjul?

Som prylnörd så måste cykling vara en ganska optimal sport. Det går ju att pryla på ALLT. Då menar jag just allt.

En vanlig uppgradering är ju trots allt hjulen. Det är nog, enligt mej en av de bättre uppgraderingarna man kan göra näst efter en body/BG fit hos en duktig cykelhandlare.

Dagens Södertörnsvapen
Kolfiberhjul från Kina

För några år sedan beställde jag fälgar och Novatec-nav på Ebay och hade hjälp av GurraG för bygget. De hjulen körde jag länge, på några breveter och långa, fina sommarturer. Året efter fick dom åka med ner till Alperna och då höll de första stigningen. De brann upp på första utförsåkningen. Cykelmeken i Briancon skakade på huvudet och pekade på mina bromsklossar. De gula SwissStop jag monterat för maximalt grepp var för hårda för kinakolsfälgarna i kombiation med decitonnet Magnus. Han rekommenderade Zipps korkbelägg, eller i alla fall korkbelägg. Såna får man ju med varje gång man köper fälgar insåg jag. Jag fick köpt ett Mavic Aksium-hjul som jag åkte på resten av veckan och erfarenheten har jag med mig.

Sålde både dessa hjulen och ett par andra jag köpt när jag köpte ett par Dura Ace C50 tubhjul som har hängt med i ett par år nu. Jag har dom på min Venge skodda med Dugasttuber och dom är riktigt bra tycker jag. Inga lättviktare men det är ju inte jag heller så de passar bra för mig.

Finhjul på Vengan

Vad är det då för skillnad på finhjul och fulhjul? För mig så är det mest skillnad i hur fälgen funkar. Den kinatillverkade fälg jag hade funkade klockrent hemma i Sverige i nästan två säsonger. När jag kom till Alperna funkade de inte längre.

Du får alltså fundera på vilka påfrestningar hjulen kommer att behöva tåla och hur mycket du litar på hjulen. Jag har köpt begagnade hjul som inte kostat mycket mer än ett par nya hjul från Ebay vilket gör beslutet lite svårare.

2 svar till “Fulhjul versus finhjul?”

  1. Haha, ja efter den nerförskörningen från Izoard kommer jag aldrig att köra med fulkineshjul i alperna. Om jag inte har en hoj med skivbromsar då.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: