Tankar om Mila Vega för cykling – och annat

Jag ju fick nöjet att prova Vegan under julledigheterna. För mig så var den så bra att jag köpte ett ex av lampan för mtbcykling, löpning och längdskidåkning.

Bygget och lampan
Det ÄR skillnad på en bra kvalitetslampa och de billigare varianterna. Skillnaden kanske mest märks på såna saker som batteritiden men även på att det finns ett tänk bakom hur exempelvis Mila valt att köra ett 14,4 V batteri för att få ner mAh och upp brinntiden till att de har olika optik tillgängligt för olika typer av användning, ex MTB vs orientering. Även bygget är väldigt gediget men förvånansvärt lätt, både huvudställning och lampa. Att de kör med ett stort antal dioder verkar fungera bra, ljuset bli behagligt utan punkter. Inte som lampor med en större reflektor runt en enstaka diod där det snabbt kan bli relativt vasst ljus. Ett förbehåll jag har är att jag inte har testat exempelvis någon Lupine eller Dinotte så jag har bara Magicshine och enklare lampor från Deal-extreme att jämföra med.

Hantering och användande
Var ute en sväng och åkte längdskidor med den på Gärdet, det är en alldeles fantastisk lampa för sånt också. Lampan lös för Kung och Fosterland, såg allas reflexer på några hundra meters håll och H ville hellre att jag åkte framför henne så hon såg spåret än att jag låg bakom och skuggade henne. Selen gör att batteriet inte märks speciellt mycket och lampan är så pass lätt att den inte känns på huvudet. Det enda smolket i bägaren är att stropparna som spänner selen runt bröstet går upp när man stakar satan, kan man däremot åka skidor är det nog inga problem.

Halvljuset på, bra skit
Halvljuset på, bra skit

För cykel finns ett litet fäste som går att ta av enkelt. Det funkar fint, enda kruxet är att man behöver en liten fast nyckel och en skruvmejsel för att få loss lampan från huvudställningen. Batteriet är ju platt och avlångt, ganska svårt att få med sig på cykeln så jag stoppade i det i en gammal flaska så jag kan ha det i flaskstället. Funkade helt OK och när jag pratade med Mila det så berättade de att det kommer en liten, billig väska så man kan få fast batteriet på ramen.

Milan med cykelfäste klar för test.
Milan med cykelfäste klar för test.

Sen är ju lampan så in i helvete ljus, den är inte riktigt skapt för möblerade rum. Så jag har fått ha en liten Lezyne-lampa på styret bredvid för transport genom stan. Mila berättade att de ganska enkelt kan ställa ner läge 2 (halvljus) till ett grundläggande transportläge så att den går att cykla med. Då får man ett helljus på 3400 lumen och ett transportläge. En möjlig väg framåt!

Vegan gör Erstavik mer upplyst!
Vegan gör Erstavik mer upplyst!

Konklusion
Är det värt de extra pengarna då? Ja, det är ju ingen pendlarlampa men om du cyklar/springer/åker mycket i skog och mark under de nio lite mörkare månaderna om året och vill ha en rejäl lampa som passar till det mesta så är det ett bra köp. Är det då värt den mer än dubbla kostnaden mot exempelvis en Magicshine 880? Det är nästan bara du som kan svara på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: